A Castrol új Fluid TITANIUM Technology előnyei

A Castrol bemutatja az új Fluid TITANIUM Technology előnyeit, amely szabadjára engedi a valódi motorteljesítményt.

A mai motorok megnövekedett nyomása nagy mértékű súrlódást okoz.
A Fluid TITANIUM technológiával készült Castrol EDGE szerkezete terhelés alatt átalakul, és 20%-kal mérsékli a motorteljesítményt csökkentő súrlódás mértékét.

A Castrol, a világ egyik vezető kenőanyag-vállalata hosszú évek kutatásai, fejlesztései és úttörő tesztelései eredményeként kimutatta a Fluid TITANIUM technológia új, teljesítményre ható előnyeit. A Castrol EDGE akár 20 %-kal mérsékli a teljesítménycsökkentő súrlódást, ezzel szabadjára engedve a valódi motorteljesítményt. 

A Castrol EDGE, amely több mint egy évtizede folyamatos kutatás és fejlesztés alatt áll, kifejezetten a motorok teljesítménycsökkentő súrlódásával foglalkozik – azzal az egyre növekvő problémával, hogy a motorok méretének csökkenése és a járműgyártás gyors fejlődése magasabb elvárásokat támaszt a teljesítménnyel szemben. 

Ahogy a motoron belüli nyomás fokozódik, a súrlódás is növekszik, ami a motor teljesítmé-nyének akár 10%-os csökkenését is okozhatja. Azáltal, hogy a motoron belül percenként 
32 000 érintkezési pont van2, naponta több millió lehetőség adódik a súrlódásra, ami hatással van a motor teljesítményére és élettartamára. A Castrol EDGE innovatív Fluid TITANIUM technológiájával nyomás alatt fizikailag átalakul; molekuláris szerkezete megváltozik, hogy átmenetileg szilárd réteget hozzon létre a fém felületek között. Ennek során a kenőanyag akár 20%-kal mérsékli a teljesítményt csökkentő súrlódást, és szabadjára engedi a valódi motorteljesítményt. 

Dr. Rebecca Yates, a Castrol műszaki beszámolók menedzsere a következőképpen magyarázza: “Egyszerűen fogalmazva, a súrlódás a motor teljesítményének ellensége. Innovátorként megpróbáltunk olyan összetételt találni, ami kezeli a motorok súrlódásának egyre növekvő problémáját - és ezzel a Castrol EDGE formulával úgy véljük, hogy nagyobb előrehaladást értünk el, mint bármely más kenőanyag a piacon. A Castrol EDGE Fluid TITANIUM technológiánk túlmutat a korábbi kenőanyagok teljesítményén, ezzel jelentős javulást hozva a járművezetők számára.” 

A Castrol kitolta a vizsgálati módszerek határait, hogy megvizsgálja, a kenőanyagok adalékai hogyan viselkednek a legmagasabb nyomáson. Az Edinburgh Egyetemmel közösen egy, a kenőanyag iparágban teljesen új és egyedülálló tesztelési folyamatot hoztak létre a csúcstechnológiás Diamond Anvil (gyémánt üllő) és synchrotron alkalmazásával. A gyémántok felhasználásával történő extrém nyomás kifejtése tudományosan bizonyította a Castrol Fluid TITANIUM Technology változó molekulaszerkezetét. 

A kenőanyag a motorban kialakuló nyomás alatt ugyanilyen fizikai átalakuláson megy keresztül. Molekuláris szerkezete a folyékonyból átmenetileg szilárd halmazállapotúvá változik, hogy ellenálljon a motor alkatrészei között kialakuló nyomásnak, leginkább a vezérműnél, a bütykös tengelynél. A nyomás csökkenésekor a Castrol EDGE ismét folyékonnyá válik.

Dr. Rebecca Yates így folytatja: “Ez a formula a tribológián alapul. Az adalékanyagok kiválasztásától, a Fluid TITANIUM technológia megteremtéséig, a nagyszabású tesztelési folyamaton keresztül, ez maga volt a nagynyomású kémia. A Castrol EDGE Fluid TITANIUM technológia magabiztosan kijelenti, hogy a teljesítménycsökkentő súrlódást akár 20%-kal mérsékli, amely jelenleg a súrlódásgátló kenőanyagok piacán a legnagyobb fejlődés”. 

A Castrol elkötelezett a kenőanyagainak folyamatos fejlesztése mellett, és a prémium, teljesen szintetikus Castrol EDGE Fluid TITANIUM technológiájával járó előnyök bizonyítják a vállalat kutatásba és fejlesztésbe invesztált több millió fontnyi befektetésének értékét.

 

2019.07.11.