Beszerelési útmutató: visszafolyásgátlóval ellátott olajszűrő betétek

A MAHLE OX 982 D (Mercedes M260/264, M270/274) és OX 560 D (BMW M57, N57) olajszűrő betétek visszafolyásgátlóval rendelkeznek, amely a szűrő alsó részén található

Ez valójában egy tömítő alátét, amely azonnal elállja az olaj beáramlásának útját, amint az olajnyomás megszűnik, vagyis közvetlenül a motor leállítása után.

A visszafolyásgátló alkalmazása esetén az olaj nem folyik le és a szűrő háza nem ürül ki, amikor a motor nem működik. A motor újraindításakor, amikor az olajnyomás újra megnő, a tömítő alátét is újra megnyílik, így biztosítja az azonnali olajellátást és a motor kenését.

                      1-es ábra: OX 560 D visszafolyásgátlóval                       2-es ábra: OX 982 D - a visszafolyásgátló levált                   3-as ábra: Az olajszűrő beszerelési helyzete

Az olajszűrő betétjének cseréjekor azonban a visszafolyásgátló alátét leválhat a szűrőről és a szűrő házában maradhat (a járműben). Ha erre nem derül fény, a hiba következtében a motor súlyosan károsodhat.

FONTOS! Visszafolyásgátlóval ellátott olajszűrő cseréjekor rendkívül fontos megvizsgálni, hogy a régi olajszűrő teljes-e. A tömítőgyűrűket cseréljük ki, az új gyűrűket és a filc fedősapkát tiszta olajjal még a beszerelés előtt kenjük meg, így elkerülhetjük, hogy a beszerelés során károsodjanak!

 

2019.08.26.