Tapsvihar és torta várta itthon Gyenes Emánuelt

A negyvenedik alkalommal megszervezett Dakar-rali az utóbbi évtized legnehezebbje volt: a két hét alatt a versenyzők megjárták a perui homokdűnéket, meghódították a bolíviai Andokat és az argentín kanyonokat is.

Az Autonet Motorcycle Team képviseletében Gyenes Emánuel már sokadik alkalommal vágott neki az embert és motort próbáló versenynek, a mostani eredményét beleszámítva pedig már hétszer sikerült beérnie a célba teljesítve az egész távot.

Latin-Amerika idén tízedik alkalommal adott otthont a ralinak, mely január 6-án rajtolt el a perui Limából. Gyenes Emánuel hat év óta most először versenyzett olyan finom homokon, mint amilyen az Atacama-sivatagot borítja. Azonban nem ez nehezítette meg Mani dolgát a leginkább. Mint a hétfői sajtótájákoztatón arról beszámolt, Bolíviába érve nem csak a természet elemeivel, hanem egy makacs megfázással és az ezzel járó magas lázzal is meg kellett küzdenie. Ez aztán az egész versenytávra rányomta a bélyegét.

Argentína sem bizonyult könnyebb terepnek, hiszen itt nem a homok és nem a magasság, hanem az elviselhetetlen, gyakran 40 Celsius fokot is meghaladó hőmérséklet nehezítette meg a versenyt.

Az utolsó szakaszok veszélyes jellege ellenére Gyenes Emánuel újból teljesítette a távot és sikerült 23-ik helyen a célba érnie. Mint arról Mani a sajtótájékoztatón beszámolt, a záróünnepség az igazi argentín virtus jegyében zajlott Cordoba szívében, ahol több ezer ember ünnepelte a versenyzőket, akik legyőzték a 9 ezer kilométeres útvonalat.

„Összességében az egész Dakarral meg vagyok elégedve. Nagyon nehéz volt, de én úgy érzem, hogy akik célba értek, azok már győztek.” –mondta el a szatmári Dakar-hős. Végszóként Mani köszönetet mondott támogatóinak, különösképp az Autonetnek, valamint háláját fejezte ki azoknak is, akik minden egyes nap itthonról drukkoltak neki.